NOB logo  CMAS logo        

 

                       

Wie heeft er op een zonvakantie nooit eens gesnorkeld? Glashelder water waar van alles te zien is. Je herkent thuis op National Geographic of Discovery Channel vaak iets van je vakantie snorkelavontuur. Prachtige koraalriffen, vol kleurige onderwaterflora en fauna. Met een duikbrevet kan ook jij meer genieten van de onderwaterwereld.

Tijdens je vakantie op verre, zonnige bestemmingen zie je vaak van die leuke gebouwtjes. Meestal uit hout opgetrokken,  met tientallen stickers op de ramen en met altijd zo'n typische rode vlag met witte streep voor de deur.

               

Dat is een internationale duikvlag. Het herkenningspunt voor al die duizenden duikers. Daar waar die vlag wappert, is duidelijk een duikcentrum gevestigd. Meestal is het een gezellige drukte om en in het gebouwtje. Staan er vele geelgekleurde duiktanks bij elkaar. Kan je er vaak duikmaterialen en souveniertjes kopen .

    

En soms hoor je het gebrom van de compressor, die de tanks vult, of hoor je het gesis van persluchtapparatuur. Als er al geen duikbootje voor de deur dobbert, dan staat er vaak een stoere pick-up wagen op de stoep. De alles-kunner die de duikers naar de duikstek brengt. Het ziet er soms erg macho-achtig uit.

 

                    

En af en toe lijkt het in zo'n gelegenheid er erg rommelig aan toe te gaan.  Maar dat is slechts schijn. Duiken is ook gebaseerd op een aantal wetten en regeltjes. Duiken is vooral goed kunnen organiseren.

Het meest stoere aan de sport is eigenlijk het moment, wanneer je de stap neemt om de duikschool binnen te stappen. Om eens te kijken wat er zich hier nu allemaal afspeelt. Of om je in te schrijven voor een cursus.  Aan de muren hangen allemaal certificaten. Bewijzen van een hele reeks cursussen. Je zult er in het begin niets van begrijpen, van al die betitelingen zoals open water, CMAS, advanced, dive master, SSI, nitrox, deep diver, EFR, Padi Instructor, wreck diver, NAUI, tech diver. Eigenlijk niet zo vreemd. Want wat hier gedaan wordt, is het beoefenen van de onderwatersport. De onderwatersport, of duiksport, geef het een naam, wordt wereldwijd beoefend door miljoenen mensen. 

Wij zijn daar slechts een paar vertegenwoordigers van. Ook wij zijn ooit geprikkeld door de documentaires van Jacques Y. Cousteau met zijn schip de Calypso, de scenes uit James Bondfilms of door die mede-vakantieganger, die al sportduiker was. Dat jij ook graag zou willen duiken, is dus niet zo vreemd. Wij zullen dat in ieder geval proberen te stimuleren. Naast dat wij jouw duikopleiding verzorgen, zijn we zelf natuurlijk vaak voor ons plezier aan het duiken. Ook besteden wij veel van onze vakantiedagen aan duiktrips naar mooie, warmere bestemmingen. En kunnen jou hier enthousiast alles over vertellen.

 

 

Maar vooral over het duiken in Nederland zullen wij niet snel uitgepraat raken. Je zult er versteld van staan, dat er juist wel wat valt te zien onderwater. En dat het niet perse koud hoeft te zijn. Dat ieder jaargetij in Nederland typische ontdekkingen onderwater prijs geeft. Wij willen jouw alles uitleggen over de verschillende duikcursussen en wat er aan duikmaterialen nodig zijn en welke kosten  er bij komen kijken. Dit doen wij alleen niet in zo'n leuk strandhutje.

Nee, net als bijna alle Nederlandse duikscholen, doen wij dit in het plaatselijke zwembad. En omdat wij een vereniging zijn , en het les geven niet op commerciele basis doen, is er geen duikshop naast ons te vinden. Net zo min als die pick-up wagen en een boot.  Wel hebben we goede relaties met gerenomeerde duikwinkels, waar we zelf ook graag kopen. Rijden we in onze eigen auto's naar de duikstek en gaan we soms mee met charterschepen om bootduiken te maken.

        

Wat wel zo  is, is dat we duikcursussen geven, die opleiden tot een internationaal erkend brevet .Eén waar je op vakantie overal mee terecht kunt. Heb je in Nederland bij ons je brevet gehaald, dan zal je in het buitenland merken, dat ze respectvol over de door jouw genoten opleiding praten. Immers weten de Dive Masters en instructeurs in het verre buitenland heus wel in wat voor een andere omstandigheden de duikopleidingen in Nederland plaats vinden. En dat iemand met een volgens ISO/EN norm gecertificeerd NOB/CMAS brevet een echte hobbyduiker is, die doorgaans veel uren onder water heeft doorgebracht.

Met deze inleiding over onze duiksport hopen wij jou over de streep te hebben getrokken. En dat je ook daadwerkelijk bij ons binnen stapt. Om binnenkort nog te starten met een duikopleiding, zodat waarschijnlijk een lang gekoesterde droom ook voor jouw uitkomt!

steurgarnaal

 

Duikvereniging Dive-Safe vindt het leuk om mensen in contact te brengen met de fascinerende duiksport. Dit doen wij bijvoorbeeld door ook  jou op te leiden voor een duikbrevet of natuurlijk door gewoon lekker te gaan duiken! Dive-Safe duikt voornamelijk in Nederland. Wij, en met ons vele andere duikers krijgen vaak de vraag: “ Is duiken in Nederland wel leuk , en je ziet hier onderwater toch niks?”. Dan weten wij natuurlijk wel beter!

Zo heeft men in de Oostvoornse plassen een complete SRV wagen en een volkswagen kever laten afzinken. In Twente bevind zich een echt onderwaterhuis en in het Grevelingenmeer en in de Oosterschelde heeft men zogenaamde reef balls laten afzinken. Reef balls zijn betonnen structuren die een beetje aan bijenkorven doen denken. In de gaten die in de reef balls zitten leven allerlei dieren, zoals kreeften, krabben, garnalen, anemonen en een verscheidenheid aan vissen. Het zicht hier onderwater is niet te vergelijken met bijvoorbeeld Egypte. En toch is hier  heel wat te zien! Dat willen wij trouwens best met jou delen. 

Ook zijn er op veel duiklocaties goede voorzieningen geplaatst, zoals speciale steigers waar je gemakkelijk vanaf duikt en speciale trappen waarmee je weer makkelijk het water uitkomt. En er staan vaak informatieborden over de duikstek en zijn er soms sanitaire voorzieningen.  

   

  

Ben jij nu benieuwd hoe zo'n duikuitrusting nu werkt en hoe het voelt onderwater te kunnen ademen? Dan is een proefles wat voor jou. Zo'n proefles of introductieduik vind in zwembad BinnenZee plaats. Dit gebeurt op een avond. Briefing, theorie en daarna in vol ornaat onderwater.

                 


In mei 2014 zijn naar het nieuwe noordwijkse zwembad Binnenzee verhuisd. Hier beschikken wij over een eigen compressorruimte om onze duikflessen te vullen en de duikuitrustingen op te slaan. Op de eerste verdieping beschikken wij over een droge ruimte waar theorieles kan worden gegeven. Dive-Safe beschikt over complete duikuitrustingen die leden in opleiding in bruikleen krijgen. De oefeningen en trainingen houden wij dinsdagavond van 21.00 tot 22.00 uur in het sportbad. Speciaal voor Dive-Safe is het sportbad 3,80 meter diep gehouden! Ideaal om beginnende leden de fijne kneepjes in het duiken te leren.

 

 

Dive-Safe heeft een aantal ervaren instructeurs. En 3-ster’s duikers, de zgn. Dive Masters, die de instructeurs mogen assisteren. Dive-Safe heeft als visie dat duiken niet gevaarlijk is mits je goed bent opgeleid en je je strikt houd aan alle veiligheidsnormen en regels die je aangeleerd krijgt in je opleiding. Om die redenen geeft Dive-Safe de cursussen alleen aan haar leden. Op een niet commerciële basis. De voordelen hiervan zijn dat de kosten van een duikopleiding aanmerkelijk lager liggen dan bij een commerciële duikschool, en dat onze duikopleiding veel uitgebreider is.

           

De opleiding die wij aanbieden bestaat uit een theoretisch gedeelte en een praktijkgedeelte en na afsluiting van de opleiding ontvang je een internationaal erkend duikbrevet.Dive-Safe is lid van de Nederlandse Onderwatersportbond. De NOB geeft internationaal erkende en ISO/EN genormeerde brevetten af. Ook staat op de brevetten het  CMAS logo. De NOB is het Nederlandse CMAS lid. CMAS is de wereld duikbond opgericht door wijlen kapitein Jacques Yves Cousteau.

Ook voor gebrevetteerde duikers.

Uiteraard zijn reeds gebrevetteerde duikers ook van harte welkom bij Dive-Safe. Ongeacht bij welke duikorganisatie zij gebrevetteerd zijn. Dive-Safe heeft als NOB-vereniging ook het scuba4you programma in huis en biedt hier mee opfriscursussen aan. Ook zijn er specialty-cursussen in huis.